Függöny megoldások – második rész

A függöny megoldások ablaktól eltérő helyre második felvonásaként a falként vagy falburkolatként szolgáló anyagokról beszélünk. Függönyök falra, vagy fal helyett.

Függöny megoldások – második rész

   • Térelválsztó
   • Falikárpit
   • Terítő
   • Székszoknya

Függöny mint térelválasztó

Gyakran alkalmazták elődeink is a függönyt térelválasztásra. Ha egy helyiségben meg kellett oldani, hogy több funkció is együtt létezhessen, akkor elérhető, kézenfekvő és egyszerű megoldás volt a függöny. Hálótér elválasztására a nappaliban, vagy két hálótér elválasztására az eltérő korú és nemű gyerekek között gyakran alkalmaztak térelválasztó függönyt. Mai modern kialakítású környezetben sem idegen, ha nem fal az elválasztás, hanem egy mozgatható, vagy egy nem teljesen átláthatatlan szerkezet az. Függönynél is egyszerűbb változat, amikor csak szálak vagy textil csíkok lelógatásával választják el a tér-részeket egymástól.

 

Falikárpit

Előző korokban a tehetősebb családok díszítették a lakások falát kárpittal. A szalonokban a fa lábazat felett a mennyezet vonalig, egységesen teljes falszélességben vagy kisebb keretekben feszesen rögzített dekor kárpit anyagot használtak falikárpitnak.
Elterjedtebb használata, amikor faliszőnyegként ágy mellé a fal védelmében tettek fel valami szőtt anyagot.
Manapság sem ritka, hogy a tapéta megoldások alternatívájaként a falat kárpittal burkolják. Kellemes hatást kelt, ha a bútorral, függönnyel harmonizáló falburkolatot készítenek ugyanolyan színű és mintájú kárpit anyagból. Nem a teljes falburkolat készül dekorfüggöny anyagból, hanem egy-egy falbetét, ami így erőteljesebb megjelenést ad.

 

Függöny anyagból terítő

A nappaliban álló étkezőasztal – ha nem a mindennapi használatban szolgál – hanem vendégek esetén veszi fel a szerepét, a közbenső időben leterítése többségében dekoratív és felületvédő jelentéssel bír. A megjelenést egy évszakhoz vagy ünnephez igazított terítővel aktualizálhatjuk. Vízlepergető anyagok közül is választhatunk ami több igénybevételt is bír.

 

Székszoknya

A székek ünnepi ruhája a székszoknya. Anyaga szintén a dekorvászon. Esküvők, vagy nagy ünnepi események esetén egységes ünnepélyes megjelenést biztosít.

Függöny megoldások első részében bemutatjuk:

 • Ajtó
 • Ágytakaró
 • Baldachin
 • Díszpárna