Mennyi anyag kell – kiszámítási tanácsok lakástextilhez

Mennyi anyag kell? Közelítő anyagszükséglet számítási segédlet, mely alapján már tudható, hogy kb. mennyi  textil kell a kívánt lakástextilből.

Függöny Fotel | Falpanel

Elhatározás

Megszületett az elhatározás, hogy új függöny kell az ablakra, vagy új ágytakaró a hálószobába, esetleg új kárpit az ülőgarnitúrára. Arról már nem is beszélve, hogy a gyerekszobába is szeretnének egy falvédőt, mert a friss festésen meglátszik minden nyom.

Eddig rendben is vagyunk.

Keressük fel a lakástextil boltot vagy webáruházat.

Eddig rendben is vagyunk.

Felmerülő kérdések

  • Mennyi függöny-anyag kell ahhoz, hogy a nappaliba ne csak a párkányig, hanem a parkettáig érjen a függöny?
  • Mennyi kárpit-anyag kell ahhoz, hogy az ülőgarnitúra kárpitját felújítsuk, és ha egy könnyen tisztítható, és strapabíró szép színes anyagot szeretnénk, akkor az lehetséges-e?
  • Egyedül meg tudom-e határozni a megvásárolandó anyag mennyiségét, vagy szakember kell mindenképpen?
  • Mennyi műbőr-anyag kell ahhoz, hogy a heverő mellé a falra egy műbőr felvédőt készíthessünk?

Ezekre a kérdésekre keressük meg a választ az alábbi bejegyzésben.

Kalkuláljunk önállóan

Mennyi alapanyag szükséges egy új ülőbútorhoz, egy új műbőr ülőkéhez, vagy egy új napi táskához, hátizsákhoz?
Általában visszadobják a labdát az üzletben, hogy a pontos méretet a kárpitos tudja majd megmondani. Hát igen… ezzel a ‘segítséggel’ nehéz elsőre valami hasznosat kezdeni…..
Hogyan kalkuláljunk az árral, ha nincs meg a mennyiség, hogy mennyit kell majd venni belőle?

Mennyi anyag kell? Közelítő anyagszükséglet számítás a méretek függvényében

Arra vállalkozunk, hogy a kárpitos által meghatározott pontos mennyiség helyett, egy közelítően pontos eredményt nyújtó módszert adjunk. Ezzel már lehet számolni, így majd tudjuk, hogy milyen összeggel készüljünk, amikor az új bútorszövetről gondolkozunk. Az így kiszámolt anyaggal már a kárpitos is nekifoghat a munkának, és boldog lesz, hogy nem kellett kétszer kiszállnia, hiszen az ajánlathoz szükséges méretet már meghatároztuk mi magunk.

Közelítő anyagszükséglet számítása témakörönként

  • fényáteresztő függöny
  • dekor függöny
  • teljes sötétséget adó ún. blackout függöny
  • ülőgarnitúrák, fotelek, 
  • falvédők, falpanel

Függöny

A legfontosabb, és a legkézenfekvőbb is egyen, hogy a függöny szélességi és hosszúsági méreteit kell meghatározni.
Ha meglévő függöny helyére kerül az új, akkor a szélességi méretet a karnis szélessége határozza meg, és innen kell lemérni, a kívánt magasságot is. Hogyan kell mérni vitrázs függönyt és hogyan a dekort, és hogyan kell eljárni akkor, ha a karnis méretét is fel kell venni, erről szól a külön pdf anyagban letölthető összeállításunk
Elmagyarázzuk benne, hogy mi a redőzöttség, és gyakorlati tippeket kínálunk a szokásokkal és a szabványos méretekkel. Lapfüggönyözési megoldáshoz is adunk méreteket, boltíves és bástya íves karnis és függöny méréséhez is hasznos megoldásokat tartalmaz a pdf.

függöny méretezési útmutató címlap

Ülőgarnitúrák és fotelek

A fotel, az ülőgarnitúra, vagy a félig fekvő, illetve teljesen fekvő, bútoraink formája, mérete, nagyon széles skálán mozog. Közelítéskén jól használható megoldás, ha négyszögesítjük a bútort, tehát minden irányban a legnagyobb méretével számolunk, és úgy mintha egy téglatest lenne. Ezzel már a tényleges méret felé tettünk egy komoly lépést.

Képes könnyítés a választáshoz
A sokszínű bútorformákhoz fényképes segítséget kínálunk. A fotelekről, a kanapéról, és a modern ülőgarnitúrákról készült stilizált rajzok alapján lehet kiválasztani azt amihez a legjobban hasonlít az kárpitozandó formánk, és a képek alatt ott található az anyagszükséglet méterben.
Fénykép alapján, egyszerűen ránézésre kell tehát kiválasztani a saját bútorunk képmását, és a hozzárendelt anyagmennyiség lesz a megfelelő kárpitszükséglet.

kanapé anyagszükséglet

Anyagszükséglet számítási táblázatok:

 

Ha figyelembe szeretnénk venni a meglévő, átkárpitozandó bútor állapotát, az új anyag mintázatát, és szövési irányát, akkor érdemes egy kárpitos szakember segítségét kérni. Ő már látni fogja, hogy a kiszabandó darabok, hogyan adják ki a szükséges méretet, és a ráhagyások, a mintaegyeztetés mennyi anyagot kíván, és mond egy konkrét számot, hogy mennyi anyag kell!
(megbízható, jókezű szakember: Roberto Kárpitos)

Falpanel méretezés és anyagszükséglet számítás

Falpanel anyagszükségletét a szélesség és magasság mérettel érdemes kezdeni. Ha előszoba fal lesz, akkor az ott burkolandó helyet kell megmérni, ha ágyfejvég lesz, akkor az ágy mögé készítendő burkolat mérete lesz érdekes, és ha a gyerekágyhoz kell akkor az ágy melletti hossz és magasság méretre lesz szükség.
A falpanelek adott méretsávokkal készülnek, 12,5 cm; 25 cm; 50 cm; és ha szükség van ettől eltérő méretű csempére, akkor a műhelyben azt is elkészítik. Diagonál irányba, vagyis átlósan is lehet tervezni, a gyártás így is megoldott – nagyon dekoratív lesz a végeredmény. A méretek meghatározásával együtt érdemes kiválasztani a kárpitot is amiből készül, és a színeit is, mert így együtt nyújtják a teljes látványt.
Néhány kinézeti móddal, anyag és szín választással, mutatunk beárazott példákat, hogy meg lehessen érezni mennyibe kerül.

Fehér műbőr falpanel – 200 cm * 75 cm – 29.600,-FtMűbőr falvédő fehér

Bronz-pezsgő műbőr falpanel – 200 cm * 75 cm – 38.450,-Ftműbőr falvédő bronz

További falpanel számítások és tervezés, egyedi igények alapján. Keressen az elérhetőségeinken.

Nézze meg falpanel galériánkat, és kész megoldásokat láthat előszoba, hálószoba, és nappali falpanel kialakításra.

Örülünk ha tetszik, ossza meg mással is: