Zsákvászon és a Juta

Juta zsákvászon

A juta zsákvászon neve elárulja a két legfontosabb tulajdonságát:

 • JUTA az alapanyag növény neve, amiből az anyag készül,
 • ZSÁKVÁSZON pedig a leggyakoribb felhasználási formája: zsákok, csomagok, bevonatok készítésére alkalmas anyag.

Juta mint lakástextil dekor függöny, vagy asztali futó dekor asztalterítő, elegáns evőeszköztartó, vagy egyéb díszítő elem, illetve ezek alapanyaga.
A jutából készülhet szőnyeg is. Keleten jutaszőnyegből imaszőnyeget készítettek, és készítenek.
Szalagok, kötelek is készülnek belőle, ami szintén mint dekoráció jelenhet meg a lakberendezési lehetőségek között.  Jutából heveder, jutából tányér forma gabona tároló, téli növénytakaró, növénytartó és termesztő zsák, növényfuttató háló, kosárbélelő szövet is készülhet.
Erős rostjai vannak ezért használják alapozó hálónak is, szilárdítás céljából. Gumigyártásban a jutából készült kordszövetre hordják fel a kaucsukot, vagy szobrászatban is az anyag erősítésére használják.

jutazsák fű kanapénjuta zsák mini előtt

Juta mint növényi alapanyag

A juta a pamut után a második leggyakoribb textilnövény, megelőzi a lent is. Indiában és Bangladesben termesztik a legnagyobb mennyiségben. Magasra növő, erős szárú, nedvességet és napot kedvelő növény, a monszunos éghajlaton nagyon jól érzi magát, mert mindkét igényére gyógyírt kap: a napfényes órák és a csapadék mennyiség. A 3-4 méter magas növény szárából nyerik a rostot. A leveleket letisztítják, a szárat beáztatják, a háncsot lenyúzzák. Osztályozzák a minőség szerint, és ha szükséges további műveleteket végeznek a jó végeredmény érdekében - puhítás olaj és víz segítségével, a szálak lazítása hengerléssel, kártolás, előfonás, fonás.

  

Zsákvászon

A zsákvászon olyan erős szálú (vastag) vászon anyag, melyből leggyakrabban zsákot varrnak. Legtöbbször laza szövésű, laza szálkötésű, rusztikus hatású vászon anyag. Az egyszerű vászonkötés az, amelyben minden egyes vetülékfonál áthalad minden egyes láncfonal alatt és felett váltakozva.

280 cm széles zsákvászon anyag a webáruházban

zsákvászon juta tekercs

Juta zsákvászon tisztítása

Mindig egy nem látszó részen tesztelje a választott tisztítási módot, hogy elkerülhesse a nemkívánt foltosodást.

 1.  Azonnal meg kell kezdeni a tisztítást
  Ahogy a szennyeződés a zsákvászonra kerül, azonnal kezdje meg az eltávolítást, mert később a felszívódott anyagokat már sokkal nehezebb lesz eltávolítani. Puha ronggyal és puha kefével kezdje meg haladéktalanul a folt eltávolítását.
 2. Porszívózás
  Ne engedje, hogy felhalmozódjanak a rostok szálai között a szennyeződések. Porolja le, vagy porszívózza át rendszeresen, színéről és fonák oldaláról is.
 3. Tisztítószer használata
  Vigye fel a tisztítószert az anyagra, puha kefével vagy ronggyal dörzsölje át finoman a szálakat, rázza ki vagy porszívózza fel a maradékot az anyagról.
 4. Erős szennyeződés
  Tompa késsel és egy kemény kefével távolítsa el a piszkot, amennyire csak lehet, ezután indulhat tisztítás és a porszívózás.
 5. Szárítsa meg az anyagot. Túl erős szárítás helyett válasszon kímélő megoldást.
 6. Penészedés kezelése
  Keverjen össze fehérítőt és vizet (1:6 arányban) és permetező palackból vigye fel az anyagra, a penész nyomaira. Puha ronggyal vagy puha kefével dörzsölje be, hogy áthatoljon és várjon 10 percet mielőtt letörli egy tiszta ruhával. Nem látható részen próbálja ki az oldatot, ha elszínezné a jutát, akkor hígítani kell az folyadékot.